Home office gyerekkel? – Lehetetlen!

 

Sok embernek biztosan ez volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy most bizony jó ideig otthonról kényszerül dolgozni, és lássuk be, nem ok nélkül gondolta így.

A jelenlegi helyzet ráadásul többszörösen is nehezített terep. Miért?

Alapesetben a munkavállaló maga dönt úgy, hogy távmunkában szeretne dolgozni. Ilyenkor jó előre felkészül, beszerzi a munkavégzéshez szükséges eszközöket, és tudja, hogy nyugodtan fogja tudni végezni a napi teendőit, hiszen a gyerekek bölcsiben, oviban vagy suliban lesznek a nap nagy részében.

Rengeteg tanácsot lehet olvasni a világhálón azzal kapcsolatban, hogyan tudunk hatékonyan dolgozni otthonról, mire figyeljünk, hogy alakítsuk ki a napi rutint. Azon túl, hogy ezek a tanácsok jelen helyzetben semmit sem segítenek, én magam alapvetően nem is értek egyet velük, de ezt majd egy másik írásomban fejtem ki bővebben.

Térjünk vissza a most kialakult helyzethez. Az embereknek nincs választási lehetőségük. Azok is home office-ba kényszerülnek, akik pontosan tudják magukról, hogy nehezükre esik otthonról dolgozni, és azok is, akik még sohasem dolgoztak távolról. Plusz tényezőként pedig a gyerekek számára bevezetett digitális oktatással is meg kell küzdenie minden szülőnek. Bizony, ismeretlen terep ez mindannyiunk számára.

Nekem két iskolás korú gyermekem van itthon és be kell vallanom, nem könnyű. A nagyobbik ötödikes, ő már tud önállóan tanulni, de őt is el kell indítani a különböző tananyagokban, neki is szüksége van magyarázatra, ha elakad, és őt is ellenőrizni kell, hogy helyesen oldotta-e meg a feladatokat és tényleg megtanulta-e a feladott tananyagot. A kisebbik elsős. Talán nem is kell részleteznem, hogy vele együtt kell tanulni minden leckét, minden egyes feladat megoldása felügyeletet és segítséget igényel. Ezek már önmagukban megterhelőek, de most minden szülőnek ott vannak a saját elvégzendő feladatai is.

Lehetetlennek tűnik ennyi felé szakadni és mindenhol hibátlanul megállni a helyünket. Azonban megfelelő napirenddel és sok-sok türelemmel ez is orvosolható.

A napirend kialakítása azért fontos, mert a gyerekek az iskolában is egy meghatározott menetrend szerint élik az életüket, csak ott ezt órarendnek hívjuk. Sokkal kevésbé stresszesek a napok, ha mindenki tudja mikor, mi a teendője.

Egy iskolaihoz hasonló rendszert otthon is könnyedén ki lehet alakítani, de ehhez tudnunk kell, hogy mennyire terhelhető a gyermekünk. Alsós gyerekek esetében meg lehet állapodni abban, hogy itthon is 45 perces „órákat tartunk”, közte 15-20 perces szünetekkel. A nagyobb gyerekeknél már konkrét idősávot is ki lehet jelölni, pl. 9-12 óra között szigorúan tanulás van, utána pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés, kikapcsolódás, majd délután újra néhány óra tanulás. De az is megoldás lehet, hogy a „nehezebb” tantárgyakkal délelőtt foglalkozunk, amikor a gyerekek kipihentebbek, a „könnyebbekkel” pedig délután.  

A lényeg, hogy közösen határozzuk meg, mikor van ideje a tanulásnak, mikor van ideje a játéknak, pihenésnek. Ha ezt sikerül kialakítani és betartani, akkor a szülőknek is lesz idejük a saját munkájukra. Amíg a gyerek önállóan tanul, vagy pihen, a szülő tud dolgozni.

De még a napirendtől is van egy sokkal fontosabb dolog: a türelem. Türelem a munkaadók részéről a munkavállaló felé és türelem a szülő részéről a gyermeke felé.